Regio Eesti CD-atlas 2004

(Arvutimaailm 7/2004)

Regio Eesti CD-atlas v. 3.5 pärines aastast 2000, kusjuures info sellel (kaardialus ja kohanimed) oli 1999. a seisuga. Nüüdseks on valminud CD-atlas 2004 (versioon 3.6). Väliselt pole muutused väga suured, aga lähemal uurimisel erinevusi siiski märkab. Allakirjutanul õnnestus osaleda „ahjusooja” atlase testimisel.

Põhilised uuendused

Uuendused hakkavad silma juba installeerimise juures. Tegijad on arvesse võtnud kasutajate soovituse ja uues versioonis saab valida, milliseid programmi osasid (kaardid, multimeedia, abifailid) kirjutada kõvakettale ja milliseid kasutada CD-lt. Varasemate versioonide puhul ei saanud näiteks kaarte kõvakettalt kasutada installeerimata multimeedia-osa (vt ka AM 5/2002). Väiksema kõvakettaga läptopide puhul oli aga viimase installeerimine pigem kettaruumi raiskamine.

Multimeedia osas on muutusi varasemaga võrreldes kõige vähem (sisaldab fotode ning helidega illustreeritud jutte Eestimaast, vaatamisväärsusi ja väikest kaardipuslet). Programm on muutunud veidi ressursinõudlikumaks: soovitatakse minimaalselt 200 MHz ja 32 MB RAM-iga arvutit, aga katsetamisel õnnestus ta käima saada ka 120 MHz vanal läptopil (see nõudis küll kannatlikku meelt).

Värskendatud on kogu kaardimaterjal, kus kajastuvad vahepealsed muudatused. Piltidel mõned lihtsad näited - uus Kärevere sild ja Kilingi-Nõmme ümbersõit vanal ja uuel kaardil. Teedekaart on endiselt täpsusega 1:150 000 (Regio paberatlastega samas mõõtkavas). Lisandunud on aga terve rida täpsemaid linnade plaane (1:20 000) - varasema versiooni 25 asemel on neid nüüd juba 47 (kõik Eesti linnad, lisaks Saku ning Viimsi poolsaar). Tallinna kesklinn on mõõtkavas 1:6 000. Linnakaartidele on lisatud majanumbrid kvartali nurkades, oluliselt on paranenud linnakaartide ajakohasus ja loetavus.

Oluliselt rohkem on kohanimesid (seisuga 1. jaanuar 2004): 4675 ametlikku ja 2570 mitteametlikku. Need, ja ka tänavate ning linnaosade nimed, on otsinguga leitavad. Väga palju infot on lisandunud objektide (turismiinfokeskused, huviväärsused, bussi- ja rongijaamad ning peatused, majutuskohad, tanklad, kaubanduskeskused, turud, meditsiiniabi punktid jms) osas ning nende kohta antakse enamasti ka lisainfot - näiteks lahtiolekuajad ja telefoninumbrid, majutusasutustel kohtade arv jne.

Et atlas võimaldab koostada teekondi ja mõõta nende pikkust, on oluliseks muudatuseks võimalus teekonda lisada kuni 10 punkti (eelmisel versioonil ainult 4, millest reeglina väheks jäi). Teekondi võib kaardile kuvada kas tõenäoliselt kiirema (teekonna otsingus leitakse tee, mille läbimine peaks olema kiireim, arvestades erinevaid teeklasse ja nende keskmisi kiirusi; praktiliselt tähendab see suuremate teede eelistamist) või lühemana (teekonna otsingus leitakse kilomeetritelt lühim tee, teeklasse ei arvestata ja suuremaid teid ei eelistata).

Endiselt on kasutada mõõdik kaardil asuvate punktide vahelise kauguse mõõtmiseks linnulennult. Teekonda saab kuvada kas dünaamiliselt (joon tekitatakse kohe uue punkti lisamisel) või korraga välja joonistada, mis sobib aeglasema arvuti puhul paremini.

Peale WGS84 saab koordinaate sisestada ja vaadata nüüd ka koordinaatsüsteemis Lambert-Est97, mis meie oludes arusaadavalt oluline.

PILDID:

 

Kärevere vanal...

 

ja uuel kaardil

 

Teekond läbi Kilingi-Nõmme vanal kaardil..

 

ja ümbersõit uuel

 

Teekonna salvestamine GPS-iga

Lisainfot Eestis kasutatavate kaardiprojektsioonide kohta leiab Maa-ameti kodulehelt www.maaamet.ee.

GPS-liides

Paremaks on muutunud atlast GPS-iga siduv osa. On võimalik jälgida arvutiga ühendatud GPS seadmele kättesaadavate satelliitide arvu (rohelised tulbad), GPS-i aega, laius- ja pikkuskraadi, kõrgust, läbitud vahemaad, kiirust ja suunda ning lasta programmil endal tuvastada GPS-i, mis teeb ühendamise ka väheste kogemustega kasutajale veidi lihtsamaks.

Võimalik on visuaalselt hinnata GPS-i lukustumist satelliitidele ja signaali kvaliteeti. Samuti on kasutusel NMEA-monitor. Endiselt saab salvestada teekonda faili (txt või gps) ja seda taasesitada. Erinevuseks on see, et taasesitatakse vaid need teekonnad, mille NMEA-failis on andmetel kehtiv usaldusväärsuse indikaator (vt ka AM 2/2004). Eelmisel versioonil seda kirjet ei kasutatud. GPS-lukustuse näidikud teatavad 2D või 3D ja GPS või EGNOS-lukustuse olemasolust.

Muud mugavused

Ka mitmeid soovitusi väikeste, aga samas kasutusmugavust tõstvate täienduste osas on kuulda võetud. Sellised asjad võivad küll vähetähtsad tunduda, aga pideval ja sagedasel kasutamisel on igati abiks. Näiteks saab uues versioonis koordinaatide sisestamisel ühest aknakesest teise liikuda tabulatsiooniklahvi abil ja käsu anda Enteri-vajutusega (varem tuli selleks hiirt kasutada). Asukoha-rist on peenem ja seega täpsem. Koordinaatide sisestamise järel saab kaarti liigutada ka nii, et asukoha-rist ei kao; teekonnajoone paksust on võimalik muuta jne.

Kokkuvõtteks

Kuigi CD-atlase üldine väljanägemine ei ole väga muutunud, võib uut versiooni igati soovitada, kasvõi juba värskemate kaartide ja oluliselt mahukama andmebaasi tõttu. Atlase müügihind saab olema orienteeruvalt 780 krooni. Neile aga, kel juba olemas mõni registreeritud varasem versioon, on uue atlase hinnaks 350 krooni.

Sügisel planeeritakse ka Pro-versiooni väljaandmist, mis on küll suunatud pigem firmadele, kes vajavad veel mahukamaid andmebaase ja lisavõimalusi - näiteks võrgus kasutamise võimalust ja täpseid linnakaarte. Pro-versioonis saavad linnakaardid olema koos hoonete kujude ja aadressnumbritega. GPS osa täiendatakse veelgi mõningate lisadega. Teekonna arvutusel punktide arvu piirangut tõenäoliselt ei tulegi.

Üks olulisim täiendus, mida planeeritakse, on kasutaja infokiht. Iga Pro-versiooni kasutaja saab kaardile oma teemakihid või parandused lisada ja siis neid soovi järgi salvestada või edasi töödelda. See teeb CD-atlasest juba tagasihoidliku GIS-programmi koos korraliku aluskaardiga ja andmebaasiga. Tõenäoliselt on võimalik ka andmebaasi valida erinevate teemade ja detailsusega. See teeb Pro-versioonist arvestatava töövahendi näiteks müügijuhile või Eesti -siseste vedude logistikule. Samuti võiks see huvi pakkuda metsameestele ja kinnisvaraga tegelejatele, kes vajavad üle Eesti täpseid kaarte ja mugavat võimalust neid oma infoga täiendada.

Lingid samal teemal:

www.maaamet.ee
www.regio.ee

Enn Veenpere
geopeitus@geopeitus.ee

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.