november 2016

Telia tahab ADSL ühendustega mõne aasta jooksul lõpetada

Mõne aasta pärast ADSL ühendusi enam pole. Foto: Kaido Einama

Telia Eesti plaanib järgneva nelja aastaga kõik oma tänased ADSL-tehnoloogia kliendid üle viia kaasaegsematele tehnoloogiatele, mis tähendab senisest tunduvalt kiiremat ja kvaliteetsemat internetiteenust. Igale poole see valguskaablit siiski veel ei too, ka üle vaskjuhtmete saab kiiremat netti, kui kasutada ADSL-ist moodsamaid tehnoloogiaid.

Telia võrgu ja infrastruktuuri arendamise allüksuse juhi Toivo Praakeli sõnul on Telia ADSL tehnoloogia nii ajale kui klientide vajadustele jalgu jäämas, mistõttu seisab vahemikus 2017-2020 ees suuremahuline tehnoloogiauuendus.

Väljapressimise pahavara rünnaku alla sattunud San Francisco transpordisüsteem pakkus tasuta sõitu

Väljapressimise pahavara nõudis lunaraha. Foto: (CC) Kai Stachowiak / Pixabay

Kui vanasti võis Balti jaama kassas saada piletimüüja käest arusaamatult riielda, kui oma soovi piisavalt kiirelt ja piisavalt täpselt ei osanud välja öelda, siis nüüd on levinud automaadid, mis teinekord arusaamatult raha nõuavad - väljapressimise pahavara. Kuid üldse mitte raudteelaste hüvanguks. San Franciscos sattus kogemata väljapressimise pahavara rünnaku alla minirongide süsteem MUNI, mille piletiautomaadid edastasid teadet "Olete häkitud!"

 

Starship hakkab Tallinnas toitu koju tooma

Starship toob toidu TTÜ-sse. Diana Makhova, Tallinna Tehnikaülikooli tudeng, vastu võtmas oma esimest roboti poolt kohaletoimetatud Wolti tellimust.

Robotexi eel on see igati ajakohane uudis: Soome tehnoloogiafirma Wolt alustab koostöös robootikaettevõttega Starship Technologies robotitega toidu kojuveo testimist Tallinnas. Wolt´i klient tellib toidu Wolt´i mobiiliäpi kaudu, robot aga sõidab sooja toiduga kuni 30 minuti jooksul ukseni. Mööda kõnniteesid ja maastikku. Testimine toimub siinsamas Tallinnas, robotiga kohaletoimetamine tuleb klientidele aga meeldiva üllatusena.

Elisa hakkab Soomes Ubtech Jimu ja Alpha roboteid müüma

Ubtech Alpha

Ubtech Jimu on legosarnane robot, Ubtech Alpha on inimkujuline robot, mida saab mobiiliga juhtida ja programmeerida. Selliseid oleme näinud juba rohkem kui dekaadi, kuid nüüd hakkavad need meile lähimas Elisa poes Helsingis ka müüki tulema.

Täna andis Elisa Helsingis teada, et Ubtech Jimu ja Ubtech Alpha robotid tulevad nende e-poes ja Helsingi südalinnas asuvas Elisa Kulma poes müügile. Pressile tehtud esitluses öeldi, et hinnad saavad olema 500-600 kallima homanoidroboti ja 300-400 eurot odavama, lego moodi kokkupandava mootorite ja Bluetooth-ühendusega robotikomplekti eest.

Google´i tõlge läheb "tehisintelligentseks"

Google´i tõlge. Foto: (CC) Gerd Altmann / Pixabay

Google´i tõlge on kohati olnud kui naljanumber, kuid ilmselt mitte enam kauaks. Ehkki inimtõlke vastu vähemalt eesti keeles veel masinad ei saa üsna mõnda aega, paistab Google seda mahajäämist masinate poolt kõvasti vähendavat ja järgijõudmine kiireneb, sest tõlkima hakkavad neurovõrgud ja tehisintellekt. Esialgu küll üheksast maailma suurimast keelest, kuid varsti ka 103 keelest.

Wordpress oli haavatav: uuenduste serveri turvaaugu tõttu oleks saanud kõigile Wordpressi kasutavatele lehtedele mida iganes postitada

Septembris avastas Worpressi turvaekspert Matt Barry, et Worpressi turvauuenduste serveri turvaaugu tõttu oleks olnud võimalik postitada veerandile maailma veebidest mida iganes. Mis veel hullem - peale seda oleks saanud kodulehe uuendused ära keelata ja jätta "Trooja hobune" pikemaks ajaks kodulehele.

Vaata lähemalt

Uuring: Eestlased seostavad nutikodu energia- ja kulutõhususega

Nutikodu.

Nutikodu on 2000 inimese seas tehtud küsitluse põhjal seostatav põhiliselt kulu- ja energiatõhususega. Nutikodu süsteemide tootja JUNG-i tellimusel Balti riikides läbi viidud uuringust selgub, et kõige enam seostavad Eestis uuringus osalenud vastajad terminit „nutimaja“ või „tark kodu“ kulutõhusate süsteemide, energiasäästlikkuse, nutikate lahenduste ja tehnoloogiaga rikastatud kodudega.

Läti vastajate jaoks seondub nutimaja ülekaalukalt enim automatiseeritud majade ja viimase tipptehnoloogiaga, Leedus uuringus osalenute jaoks aga samuti kulu- ja energiatõhususega.

Nutitelefoniga pildistamine: asjatundja annab nõu, kuidas paremini teha

Nutitelefoniga pildistamine. Foto: (CC) Unsplash / Pixabay

Nutitelefoniga pildistamine on tõrjunud massidest välja nii digiseebikad kui peegelkaamerad, sest kvaliteet on igapäevapildistaja jaoks enamasti täiesti vastuvõetav. Kuid ka täisautomaatse mobiilikaamera režiimiga ei pruugi pilt igas olukorras välja tulla.

Tele2 tootedirektor Katrin Aron soovitab: kuigi nutitelefoniga pildistamine tundub esmapilgul elementaarne, võiks selleks, et lihtsast toiduklõpsust saaks midagi kestvamat, appi võtta kümme lihtsat nippi.

Hiina mobiilinduse ihaldatud püha graal Oneplus 3T jõudis fännide rõõmuks Soomes müügile

Oneplus 3T. Foto: (CC) Porsche 911GT2 / Wikipedia

Eile jõudis iPhone´iliku fännikogunemise saatel (kuid siiski põhjamaise vaoshoitusega) Soomes müügile ihaldatud Hiina telefon Oneplus 3T. Soomlased on esimesed, kes seda Euroopas osta saavad. Sabas seisnud said Oneplus 3T omanikuks 479 euro eest, ostuga kaasnes hulk nänni (vaata pilti allpool).

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.