september 2017

PILDID: Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumise tehnoloogianäitus

Telia demos 5G kaudu kaugtööna ekskavaatori juhtimist. Fotod: Kaido Einama

Facebookis oli küll kohaleminejaiks märkinud end ligi 400 inimest, kuid tegelikult leidus Kultuurikatla taga hoovis rahvast murdu. Näitus näitas, mida Euroopa Liidus digivaldkonnas tehakse. Lastele on hea tutvustada, et selliste autode, robotite, kullerite ja meditsiiniseadmetega nad tõenäoliselt tulevikus kokku puutuvadki.

Tehis-süda.

Telia testib Eestis esmakordselt tavaliste inimeste peal 5G võrgu võimalusi

Tallinki laev Silja Europa.

Meile on küll palju demotud 5G võrgu võimalusi nii kokkukutsutud pressikonverentsidel, messidel ja road truck´ides, kuid kõik need on pooleldi teoreetilised tulevikutehnoloogia näitamised, millele tavaklient veel ligi ei saa. Telia ja Tallinki koostöös testitakse septembris Tallinki reisilaeval 5G mobiilsidetehnoloogia pakutavaid võimalusi, mille tulemusena on juba tuhanded reisijad saanud laeval kasutada ülikiiret internetti.

Robotex läheb Hiinasse

Robotex laieneb Hiinasse.

Kui juunis kirjutasime Robotexi rahvusvahelistumisest esimest korda Eestist välja - Küprosele - minekul, siis nüüd saab rääkida uuest sammust välisriikides - Euroopa suurimaks pürgiv robotivõistlus laieneb Hiinasse.

Rootsi ehitatakse Euroopa suurim akutehas

Liitium-ioonakusid kulub tänapäeva tehnoloogiamaailmas aina rohkem ja kõiki ei valmistata kaugeltki mitte eemal Hiinas. ABB Grupp ja Rootsis asuv ettevõte Northvolt sõlmisid vastastikuse mõistmise memorandumi mitmekülgseks tarne- ja tehnoloogiapartnerluseks, mille hulgas on ka koostöö Northvolti uue liitium-ioonakude tehase toodete ja teenuste osas ning akulahenduste uurimis- ja arendustegevuse valdkonnas.

ABB Technology Ventures toetab projekti algetappi varajase investeeringuga.

Lahendus: kasta oma telefon vedelasse klaasi ja siis kannatab see haamrilööki

Liquid Nano pealekandmine. Kaader videost

Mobiilid kipuvad katki minema, eriti kui lapiti ekraaniga laualt maha kukuvad. On küll mingid Gorillaklaasid, aga needki alati ei aita. AM-i betoonist põrandaga laborisse sattus aga Liquid Nano ekraanikarastuskomplekt, mis peaks mobiili- ja muude nutiseadmete ekraanid muutma üsna põrutuskindlaks. Proovisime järgi.

Tegelikult polnudki vaja haamri ja noaga oma telefonide kallale minna, sest internet on kraapimis- ja tagumisvideoid täis. Võtsime komplekti ja vaatasime, mismoodi sellega mõni kasutusel olev telefon löögikindlaks teha.

Cubibot - tulevikumajapidamises väga vajalik asi, mis 3D prindib kõike

Cubibot 3D printer.

Cubibot on peagi Kickstarteris raha korjama hakkav idufirma, mis tahab oma uue tootega pressida meie kõigi kodudesse - et me ei peaks enam saagima, jootma ja keevitama, vaid kõik vajalikud asjad, ükskõik mis materjalist need ka poleks või ükskõik mis kujuga, saaks uue kodumasinaga muretult välja trükkida.

Cubiboti orienteeruv hind on plaanitud 199 dollari kanti. Eeltellijad saavad endale selle raha eest seadme juba tellida, kui võtavad riski ja usaldavad tundmatut tootjat, kes pole veel tootmiseks raha kokku saanud.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.